KIEKENDIEF

Lees meer…

 

De kiekendief is in mijn ogen de meest gemeen uitziende roofvogel. Eerst dacht ik dat hij zeer zeldzaam is, maar onlangs hoorde ik dat er bijvoorbeeld in Waverhoek 60 specimen overnachten.

Kiekendieven, Circus, behoren tot de havikachtigen, Accipitridae, en zijn bijna allemaal grondbroedvogels en hebben hun nesten dus niet zoals andere roofvogels in de bomen. De geslachtnaam Circus hebben ze te danken aan het feit dat de mannetjes en de vrouwtjes in cirkelvormige bewegingen ronddraaien tijdens de baltsvlucht. Ze hebben een voorkeur voor moerasachtige rietgebieden. Dat verklaart waarom er zo’n zestig bruine kiekendieven in natuurgebied Waverhoek overnachten, die overigens allemaal rond half zes ‘s morgens al uitvliegen naar omliggende gebieden en daar de dag doorbrengen.

In Nederland komen van de werelwijd dertien soorten, drie soorten voor, waarvan de bruine kiekendief wel het meest gezien wordt. Ze wegen rond de 350 gram en zijn meestal 47 centimeter lang met een spanwijdte ligt tussen de 115 en de 145 centimeter. Het vragen om eten van de jongen wordt bedelen genoemd. De jongen verlaten al na drie tot vier weken het nest waarna ze wel in de omgeving blijven rondhangen. In Nederland wordt een kiekendief 17 jaar oud.

 

 

 

 

NL EN

Je kan de inhoud van deze pagina niet kopiëren