TORENVALK

Lees meer…

 

 

De torenvalk is een kleine roofvogel, maar wel een hele elegante. Van de familie van de valkachtigen, Falconidae, is de torenvalk met zijn 3.800-7.700 broedparen in Nederland na de buizerd de meest voorkomende roofvogel. Toch staat deze soort op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten in Nederland. Sinds de jaren negentig is de populatie van dit prachtige dier gehalveerd.

Een torenvalk, Falco tinnunculus, is slechts rond de 35 centimeter groot met een spanwijdte van tussen de 65 en 80 centimeter. Het vrouwtje weegt ongeveer 190 tot 280 gram, het mannetje 180 tot 230 gram. Torenvalken eten kleine zoogdieren en kleinere vogels zoals bijvoorbeeld duiven. Insecten, kevers en muizen staan ook op het menu. Torenvalken kunnen urinesporen van muizen waarnemen en hen zo opsporen. Het zo bekende bidden, het hangen in de lucht met gespreide vleugels is hun methode om hun prooi te vinden en te bejagen.

Ze maken gebruik van verlaten kraaiennesten of nestkasten voor hun broedsel, dat bestaat uit vier tot zes eieren. Na ongeveer een maand verlaten de juveniele valkjes het nest om zich na negen maanden zelf weer voort te planten.

 

 

 

 

NL EN

Je kan de inhoud van deze pagina niet kopiëren